Tych dań w Hiszpanii trzeba spróbować

19 lutego 2018
hiszpania

Hiszpania to mekka dla naszego podniebienia. Dania wykonywane są tylko ze świeżych produktów, na stołach królują ryby dostarczone do restauracji wprost z porannego połowu, soczyste owoce, ryż i ręcznie robiona pasta. Nic dziwnego, że dietetycy uważają kuchnię śródziemnomorską za najzdrowszą na świecie. Co jednak zamówić z rozbudowanego menu, które proponują nam lokalne bary i restauracje? Tych dań w Hiszpanii trzeba spróbować.

hiszpaniaPaella to jedno z najsłynniejszych dań pojawiających się w hiszpańskich restauracjach. Znajdziecie ją nie tylko w barach, często gości także na domowych stołach mieszkańców tego kraju. Potrawa wywodzi się z Walencji i tam podawana jest na dziesiątki sposobów: con marisco lub nazywana też marinero czyli z owocami morza (najczęściej homarami, małżami, krewetkami i ośmiorniczkami), con pescado to jest z rybą, con carne czyli z mięsem (zazwyczaj drobiowym), con chorizzo- ze słynną hiszpańską kiełbasą, vegetariana z warzywami takimi jak papryka, pietruszka, marchew, zielony groszek, a także mixta, w której znajdziecie zarówno warzywa, jak i mięso oraz rybę. Koniecznie choć raz, podczas pobytu na półwyspie Iberyjskim, należy spróbować też paella negra z atramentem z kałamarnicy. Tajemniczym składnikiem dodawanym do paelli, a nadającym jej wyjątkowego smaku i koloru jest… szczypta prawdziwego szafranu.

hiszpaniaTortilla kojarzy się nam z meksykańskim „naleśnikiem” nadziewanym mięsem, sosem i warzywami, ale nie w Hiszpanii. Tu tortilla to dość częste danie podawane na śniadanie lub przekąskę czyli tapas. To omlet z ziemniakami (tortilla de patatas) i cebulą, usmażony na oryginalnej oliwie z oliwek. Przyprawia się go zazwyczaj tylko solą. Obecnie w wielu barach i restauracjach, szczególnie tych, które nastawione są na zyski od turystów, można spotkać wiele wersji tej potrawy. Dodaje się do niej szparagi, fasolkę szparagową, zieloną pietruszkę, oliwki lub paprykę. Rodowici Hiszpanie jednak rezygnują z nich w swoich domach. Pozostają wierni tradycyjnej jej wersji.

hiszpaniaWarto też rozsmakować się w daniach rybnych. Te bowiem stanowią rozkosz dla podniebienia i przyrządzane są zupełnie inaczej jak w Polsce. Bardziej wykwintnie, dostojnie i z wyrafinowaniem. Tu rybę traktuje się z wielkim szacunkiem, podkreśla jej smak odpowiednią obróbką, przyprawami i dodatkami. Nie wrzuca się jej na patelnię z rozgrzanym olejem, jak u nas flądrę. Ta w Hiszpanii przygotowywana jest między innymi  z włoskim koprem, pomidorami i winem. Często jako dodatków używa się też do ryb migdałów, szafranu, czosnku, soku z cytryny, papryki, tymianku, pomarańczy, szpinaku, rodzynek, orzeszków piniowych, ananasów czy po prostu ziemniaków. Tak przygotowaną rybę często podlewa się też wytrawnym winem, niezależnie czy jest ona smażona, duszona czy pieczona.

Słodkości to popisowe desery Hiszpanów. Churrios znane jest na całym świecie. Najsmaczniejsze są z czekoladą. Również lodom niemożna się oprzeć, te wiodą prym w Europie. Ale nic tak wprawi nas w dobry nastrój jak pomarańcze w karmelu podawane w Walencji, ryżowy pudding czy też smażone mleko.