Te potrawy z różnych stron świata, rozgrzeją Was w zimowe wieczory

28 lutego 2018
kawa

Zima dała się nam mocno we znaki. Temperatura na termometrach spadła znacznie poniżej zera. Niestety, w wielu miejscach w Polsce, gruby sweter i puchowa kurtka nie wystarczają. Trzeba pomyśleć o innych sposobach rozgrzania się. Dlaczego więc nie mają być one smaczne? Dlatego wybraliśmy te potrawy z różnych stron świata, które z pewnością rozgrzeją Was w mroźne, zimowe wieczory.

Co jeść, aby się rozgrzać?

kuchnie świataPrzede wszystkim warto wiedzieć, że im większy mróz na dworze tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na ilość posiłków w ciągu dnia i regularne odstępy między nimi. Warto też zrezygnować z zimnych kanapek na rzecz ciepłej zupy, a z soku lub napoju na rzecz gorącej herbaty. Do picia polecamy również owocowe napary, na przykład z lipy i malin, można dodać też do nich odrobinę cynamonu, kilka goździków i kawałek korzenia imbiru. Posiłki warto doprawić przyprawami takimi jak czarny pieprz, ostra papryka lub chili, curry, bazylia czy majeranek. One bowiem działają rozgrzewająco. Nie zapominajmy o spożywaniu też dużej ilości białka, które znajduje się w produktach mlecznych, rybach, mięsie i serach.

Te potrawy, z całego świata, Was rozgrzeją

Indyjskie curry z kurczakiem i ciecierzycą– zarówno ciecierzyca jak i kurczak to bardzo dobre źródła białka. Odpowiednio przyrządzone sprawią, że nasz organizm nie tylko się rozgrzeje, ale także na przez dłuższy czas będzie magazynował energię, dzięki czemu  będziemy odczuwać ciepło. Do indyjskiego curry dodaje się także czosnek i cebulę, które działają jak naturalny antybiotyk, oraz rozgrzewające: imbir, drobno pokrojone papryczki chilli, kardamon i kolendrę. Egzotycznego smaku nadają pomidory i hinduska przyprawa Garam Masala. Można też dodać mleko kokosowe.

Glogg– to wprawdzie nie potrawa, a czerwone grzane wino, które z pewnością nas rozgrzeje. Podawane jest w Europie północnej, najczęściej w Szwecji, Finlandii i Norwegii, czyli w krajach, gdzie ich mieszkańcy wiedzą czym jest silny mróz. Warto przypomnieć, że podgrzewając Glogg dodaje się do niego miód oraz takie przyprawy jak cynamon, imbir i goździki.

chinkaliChinkali– to gruzińskie pierożki z mięsem, z których wypływa gorący, rozgrzewający bulion. Do farszu, który przygotowywany jest często z mieszaniny różnych gatunków mięs dodaje się przyprawy takie jak kolendra oraz czarny pieprz, a także cebulę.

Krab Królewski-bogate w białko Błękitne i Czerwone Kraby Królewskie pochodzą z mroźnej Alaski. To właśnie u jej wybrzeży są one wyławiane. Mięso tych skorupiaków jest bardzo delikatne i cenione przez smakoszy. Warto podawać go z cebulą oraz różnymi sosami, między innymi z dodatkiem czosnku, wina lub koniaku, a także przyprawić kolendrą.krab

Bouillabaisse– czyli francuska zupa rybna. Najpopularniejsza jest ona na południu tego kraju, a najważniejszymi jej składnikami są ryby, krewetki i koper włoski. Koniecznie musimy  dodać do niej także białego, wytrawnego wina, kilku ząbków czosnku, cebuli, pomidorów, pieprzu, rozmarynu i francuskiego sera pleśniowego.