Potrawy z całego świata, idealne na wielkanocny stół

18 marca 2018
Wielkanoc

Wielkanoc tuż tuż. W wielu polskich rodzinach menu na świąteczny stół już ułożone. A gdyby jednak odejść od tradycji i spróbować urozmaicić ją nutką finezji przywiezioną z podróży? Poznajcie potrawy z całego świata, idealne na wielkanocny stół.

Śniadanie Wielkanocne…

Picarones, Peru

Picarones idealnie nadaje się zarówno jako słodkie śniadanie, przekąska, deser, podwieczorek lub kolacja. To pączki na bazie słodkich ziemniaków i mąki, z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. Smażone są na głębokim oleju, a na koniec polewane miodem. Takiego połączenia smaków w Polsce nie znajdziecie, dlatego warto przygotować je samemu.

wielkanocTortilla, Hiszpania

Nie ma świąt Wielkanocnych bez dań jajecznych. W Polsce podaje się najczęściej jajka na twardo, dekorowane majonezem i zielonym groszkiem lub u nowoczesnych gospodyń dbających o zbilansowaną dietę, nadziewane pastą z awokado. W tym roku jednak proponujemy abyście je zastąpili hiszpańską tortilla de patatas, z dodatkiem ziemniaków i podsmażanej cebuli. Ten puszysty omlet jest łatwy i szybki do przyrządzenia, a doprawiony czosnkiem, świeżą bazylią i pomidorami zaspokoi podniebienie każdego smakosza.

Omlette du Fromage, Francja

Jeśli jajka to także francuski omlet z różnego rodzaju serami. Można go usmażyć z parmezanem albo z dodatkiem sera koziego. Należy jednak pamiętać, że niezależnie od tego jaki gatunek sera wybierzecie powinniście go zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ważne jest również, aby dobrze roztrzepać jajka i usmażyć je na prawdziwym maśle.

…Świąteczny obiad…

wielkanocJagnięcina, Maroko

Smaki Maroka są tak samo bogate jak jego kultura. Można to zauważyć próbując choćby jagnięciny przygotowywanej według przepisu mieszkańców tego kraju. Miesza się w niej słodycz miodu, moreli, cynamonu i migdałów, z lekką kwasowością pomarańczy i pikanterią czosnku, cebuli i pieprzu. Tak uduszone mięso rozpływa się w ustach.

Fenek, Malta

Nieodłącznym symbolem świąt wielkanocnych są zajączki i króliczki. Zatem spróbujcie na obiad zaserwować mięso fenka przyrządzone według jednego tradycyjnych, maltańskich przepisów. Niezależnie od tego czy podacie królika uduszonego, usmażonego czy upieczonego, sekretem jego smaku jest marynata sporządzona z czerwonego wina i dużej ilości czosnku. Na Malcie fenka podaje się najczęściej z dodatkiem pomidorów i kaparów.

…I coś na deser

Pascha, Litwa

Wielkanocne stoły na Litwie bardzo często przypominają te w polskich rodzinach. Królują na nich przede wszystkim jajka gotowane na twardo, ale także potrawy mięsne: duszone, smażone lub pieczone. Święta na Litwie nie mogą się jednak obejść bez paschy. Robi się ją z twarogu, żółtek, mleka i śmietany. Ważnymi jej składnikami są też bakalie, takie jak rodzynki, migdały, orzechy oraz skórka pomarańczowa. Wykonując ją w domu, w wersji współczesnej, możecie też dodać owoce kandyzowane lub mieszankę keksową. Pamiętajcie jednak, aby doprawić to danie cukrem pudrem i wanilią.

wielkanocBaklava, Turcja

Baklava to jeden z najsmaczniejszych deserów tureckich. Sporządzony z kilku warstw ciasta zwanego filo, pomiędzy, którymi znajdują się różne rodzaje orzechów połączone za pomocą miodu.