Pikantna kuchnia meksykańska

6 sierpnia 2017
https://pixabay.com/pl/meksyka%C5%84skie-jedzenie-279892/

Kuchnia meksykańska to przede wszystkim połączenie kuchni mezoamerykańskiej i europejskiej. Charakteryzuje się bogactwem smaków, zapachów i kolorów. Aczkolwiek Europejczycy twierdzą, że dla ich podniebienia jest ona często za ostra, a to dlatego, że jedną z ulubionych przypraw stosowanych przez Meksykanów jest pieprz chilli.

Kuchenne zwyczaje Meksykanów

kuchnia meksykańskaMeksykanie zazwyczaj gotują w domach. Za przygotowanie posiłków odpowiedzialne są kobiety. Istnieje nawet przekonanie, że im lepiej one gotują, tym bardziej są wartościowe jako kandydatki na żony. Głównym posiłkiem w tym kraju jest obiad czyli la comida.  Podaje się go pomiędzy godziną 13 a 16 i najczęściej jest to zupa oraz danie główne, składające się z ryżu oraz mięsa, a także fasoli i tortilli. Ta ostatnia jest cienkim plackiem wyrobionym z mąki kukurydzianej i wody i w niczym nie przypomina swojego hiszpańskiego odpowiednika. Zimne resztki z dania głównego podawane są na kolację. Czasem serwowany jest też słodki chleb, a do tego wszystkiego kawa lub sok owocowy. Śniadanie proponowane w Meksyku turystom, znacznie różni się od tego, które zjadają mieszkańcy. Ci bowiem na talerzach zazwyczaj mają mięso oraz wędliny. Gościom natomiast serwuje się typowy posiłek śródziemnomorski czyli słodkie bułeczki podawane z dżemem i słabą kawą oraz sałatki owocowe. Między posiłkami dość popularne jest zajadanie przekąsek czyli tak zwanych antojitos. Składają się na nie między innymi świeże owoce, tacos, gorditas czyli bułeczki nadziewane serem bądź mięsem, chalupa- nadziewane kukurydziane ciasto oraz tortilla z różnymi mięsno- warzywnymi dodatkami.

Najpopularniejsze składniki kuchni meksykańskiej

kuchnia meksykańskaNajpopularniejszymi składnikami w kuchni meksykańskiej są fasola, kukurydza, która wykorzystywana jest w większości przepisów i papryczki chiles, zazwyczaj ucierane na pieprz. Z mięs najczęściej jada się tu wieprzowinę, wołowinę i kurczaka, ale także między innymi iguanę czy tapiry. Wśród ryb królują leszcz, tuńczyk oraz pstrąg. Powszechnie wykorzystywane w tym kraju warzywa to cukinia, bakłażany, ziemniaki, kalafior, cebula i pomidory. Docenia się tu także właściwości smakowe kakaowców, awokado, z którego robi się guacamole, orzeszków ziemnych, kaktusów, agawy oraz wanilii.

Trzeba zaznaczyć, że w Meksyku dość popularnym zjawiskiem jest także spożywanie owadów, których główną zaletą jest zawartość dużej ilości białka i składników odżywczych. Bardzo popularne są larwy mrówek guijera nazywane escamoles oraz owad chapulin, który wyglądem przypomina konika polnego.

Tych dań warto spróbować

https://pixabay.com/pl/meksyka%C5%84skie-jedzenie-279892/Chcąc rozsmakować się w tradycyjnej kuchni meksykańskiej warto zrezygnować z jadania w restauracjach i wybrać się w tym celu na jeden z targów, gdzie posiłki na stoiskach zazwyczaj są przygotowywane na oczach klientów. Wszystkie wykorzystywane tu składniki są świeże i dobrej jakości. Soki wyciskane są z surowych owoców i rozcieńczane wodą lub mlekiem.  Popularnym napojem, pitym głównie w godzinach porannych, jest atole, wykonane z mąki kukurydzianej, cukru i wody. Obecnie dodaje się do niego także wanilię, kakao lub owoce. Z alkoholi koniecznie należy spróbować meksykańskiej tequili oraz Margarity.

Czego można spodziewać się na talerzu zamawiając meksykańskie dania?

Burrito– mięsny lub ryżowy farsz z fasolą, zawinięty w pszenną tortillę.

Tacos– mała kukurydziana tortilla podawana z owocami morza, mięsem, bądź warzywami. Dodatkiem często jest sos salsa.

Pan de cazón– danie przypominające lasagne. Zamiast płatów makaronu stosuje się jednak placki tortilli, a nadzienie przygotowuje z fasoli i mięsa rekina. Podawane najczęściej z sosem salsa.

Pollo con mole mexicano– potrawka z kurczaka serwowana z sosem czekoladowo- orzechowym, ryżem i prażonym sezamem.

Sopa de lima– ponoś jest to jedna z zup jadanych przez Majów. Przypomina ona rosół, w którym oprócz mięsa kurczaka znajdziemy również kawałki tortilli i sok z limonki.

Dodaj komentarz

  Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.