Nie tylko kebab oferuje kuchnia turecka

12 sierpnia 2017
kuchnie świata

Kuchnia turecka Polakom kojarzy się głównie z kebabem, mało kto jednak wie, że z tego kraju pochodzi również chałwa i jogurt. Kulinarny szlak Turcji jest bowiem równie orientalny jak jej zabytki.

Jedzenie stanowi w Turcji istotną część dnia, aczkolwiek wiążą się z nim pewne tradycje. Jako, że kraj ten zamieszkują Muzułmanie, nie wolno w nim jeść lewą ręką, która uznawana jest za nieczystą, przed każdym posiłkiem odmawia się modlitwę, a także zabronione jest spożywanie tu wieprzowiny.

kuchnie świataKebab to najpopularniejsza, mięsna potrawa turecka. Najczęściej robi się ją z baraniny, ale dość często wykorzystywane jest również mięso wołowe. Innym charakterystycznym daniem są kofty, czyli kotlety z mięsa mielonego, formowane często w kulki, smażone i podawane z warzywami. Warto również spróbować wszelkich odmian tureckich serów, peynir. Mają one różną konsystencję, kolor i przede wszystkim smak, choć dominują raczej słone, tak zwane hellim.

Tradycyjnymi potrawami w Turcji są zupy, czyli corba. Jada się je codziennie, często na śniadanie, a także późnym wieczorem i w nocy. Każda z nich jest treściwa oraz pożywna, i zazwyczaj przygotowana ze świeżych produktów. Ulubione zupy Turków to jogurtowa, czyli Yayla Corbassi oraz z suszonej soczewicy, Mercimek Corbasi.

kuchnie świataTrzeba przyznać, że mieszkańcy tego kraju to także wielcy miłośnicy deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Wyjątkowym w smaku specjałem jest baklava, czyli ciasto z różnymi odmianami orzechów, słodzone syropem lub miodem. Równie smaczne jest ciasto migdałowe, acibadem kurabiyesi oraz słodkie kuleczki, lokmy, smażone w głębokim oleju, maczane najczęściej w syropie albo w płynnej czekoladzie.

Do picia podaje się jogurt lub herbatę. Kawa choć jest tu mniej popularna, to nadal bardzo lubiana. Herbatę zarówno w domach, jak i w kawiarniach czy eleganckich restauracjach serwuje się w szklankach, stawianych na spodkach. Co ciekawe, często nie są one od kompletu. Napój przygotowywany jest w specjalny sposób, za pomocą dwuczęściowego czajnika. Dzięki temu klienci sami decydują o sile naparu. Turecka herbata charakteryzuje się tym, że jest bardzo słodka, jako, że dodaje się do niej duże ilości cukru. Najczęściej pija się owocowe, między innymi różane lub jabłkowe, ale także miętowe i ziołowe. Do każdej z nich podawany jest deser.

kuchnie świataNapoje alkoholowe choć są zakazane do picia przez Muzułmanów, to dostępne na tureckim rynku spożywczym. Niestety, w smaku bywają różne. Piwa nie zachwycają, podobnie jak wina. Warto jednak spróbować Raki, czyli alkoholowy napój anyżkowy przypominający wódkę, najczęściej podawany do dań mięsnych.

Kuchnia turecka jest zróżnicowana bowiem wpływ na nią miały inne kultury, między innymi bałkańska, grecka, kaukaska i azjatycka. W zależności od regionu różnią się potrawy i składniki do nich wykorzystywane. W pobliżu Morza Egejskiego i Śródziemnomorskiego dominują dania z ryb i owoców morza, w centrum kraju popularne są różne rodzaje klusek, a w Stambule królują kofty.

Dodaj komentarz

  Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.