Kuchnia Nowej Zelandii

12 sierpnia 2017
Kuchnie świata

Kuchnia Nowej Zelandii bardzo przypomina tą brytyjską, aczkolwiek można w niej znaleźć także wiele elementów kuchni śródziemnomorskiej i Pacyfiku. Trzeba też zaznaczyć, że szlak kulinarny tego kraju dzieli się na dwa nurty: historyczny czyli kuchnia maoryska i współczesny, który charakteryzują dania europejskie, amerykańskie i azjatyckie.

Szlak kulinarny Maorysów

Kuchnie świataMaorysi to rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii, potomkowie starożytnych Polinezyjczyków. W swojej kuchni wykorzystywali to, co dawała im ziemia i woda. Zajmowali się łowieniem, zbieractwem i uprawą roli. Popularne więc były ziemniaki, ryby i owoce morza, baranina, drób, zioła oraz korzenne warzywa. Charakterystyczne dla tej kuchni były Hangi. To dość specyficzna forma przygotowywania posiłków. Polegała ona na pieczeniu potraw w ziemnych dołach. Po wykopaniu otworu wkładało się do niego drewno, następnie układało gorące kamienie i dopiero stawiało koszyk z liści, w którym były surowe produkty. Wszystko to przysypywane było ziemią. W taki sposób przygotowywano dania zarówno z warzyw, mięs jak i ryb. Dość powszechne wśród Maorysów było również wędzenie i suszenie produktów.

Współczesna kuchnia Nowej Zelandii

Współczesna Kuchnia Nowej Zelandii jest bardzo zróżnicowana. Można tu zjeść zarówno tłuste, jajeczne, brytyjskie śniadanie, dania typu fast food, w których królują hamburgery, a także potrawy typowo chińskie czy tajlandzkie, oparte na makaronach.

Kuchnie świataBardzo popularne w tym kraju są dania rybne oraz owoce morza. Z mięs jada się tu przede wszystkim jagnięcinę, baraninę oraz kurczaka. Częstym dodatkiem do nich są frytki ze słodkich ziemniaków zwanych kumarą, które podawane są zawinięte w gazety. Dzięki temu prostemu trikowi nie tracą bowiem swojej temperatury. Jednym z rarytasów, szczególnie docenianych przez turystów są nowozelandzkie sery, które wyróżniają się swoją łagodnością smaku. Dość często zamawiane są tu także sushi, które jest w tutejszych restauracjach bardzo tanie oraz sałatki z surowych warzyw z dodatkiem awokado. Ulubioną zupą mieszkańców tej wyspy jest pumpkin soup czyli zupa dyniowa. Jak pisze na swym blogu Marek Niedźwiedzki, to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadł w życiu.

Podczas obiadu, najważniejszego posiłku dnia, który jada się pod wieczór, obowiązkowo popija się tu wino. Jedne z najlepszych to białe Chardonnay o aromacie tropikalnych owoców oraz czerwony, wytrawny Pinot Noir, w którego smaku można wyczuć nutę czereśni i śliwek, przyprawionych odrobiną wanilii.

Tych dań musisz spróbować

Pancakes– czyli puszyste naleśniki, podawane zarówno na słodko, na przykład z bananami, jak i wytrawnie z boczkiem.

Muffins– słodkie babeczki, najpyszniejsze są te czekoladowe, ale warto spróbować także owocowych.

Hamburgers– hamburgery z jagnięcym lub baranim mięsem i dużą ilością warzyw, szczególnie polecamy te z dodatkiem plastrów buraka.

Pumpkin soup– najlepsza na świecie zupa dyniowa, podawana także z żółtym, tartym serem.

Kai- tradycyjna, maoryska, mięsna potrawa. Przygotowywana z kurczaka, baraniny i dużej ilości warzyw.

Pavlova– deser bez dodatku cukru, ciasto z bezy z bitą śmietaną oraz owocami, głównie z kiwi i truskawkami.

Pie– mała, mięsna tartoletka.

Dodaj komentarz

  Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.