Kuchnia brazylijska

13 sierpnia 2017
kuchnie świata

Każdy region Brazylii częstuje nas czym innym. I tak na północy popularne jest danie z kaczki, nazywane Pato no tucupi, na południu króluje czerwone mięso i makarony, a w centrum powszechny jest ryż. W całym kraju jada się codziennie owoce, a także słodycze. Brazylijczycy uwielbiają bowiem słodkie desery.

kuchnie świataNiezależnie od regionu popularne jest wykorzystywanie w brazylijskiej kuchni fasoli, czosnku, wieprzowiny, kawy czy manioku. Za potrawę narodową uważa się w tym kraju feijoadę, czyli potrawkę przypominającą gulasz, w której można znaleźć fasolę i różne gatunki czerwonego mięsa, choć przeważa w niej wieprzowina. Przygotowuje się ją w specjalnych glinianych naczyniach i podaje najczęściej z ryżem i maniokiem. Potrawę tą stworzyli w Brazylii afrykańscy niewolnicy, którzy pracowali na tych ziemiach w czasach kolonizacji. Wykorzystywali oni do niej resztki produktów, które znajdowali u swoich pracodawców.

Brazylijskie dania obiadowe są zazwyczaj dość pikantne, popularne jest tu bowiem dodawanie do nich czosnku, cebuli i pietruszki, a także wielu innych przypraw jak na przykład chilli, pieprz czy olej palmowy. Podstawą tego posiłku jest zazwyczaj mięso, fasola, ryż i sałatki. Dość pikantny jest wyjątkowy smak sałatki z pomarańczy. Ten słodko- kwaśny owoc krojony jest w plastry, a następnie posypywany, cukrem, solą i pieprzem. W ten sposób kubki smakowe mają wykwintną poezję smaku w jednej chwili. Opisać się tego nie da, dlatego koniecznie należy jej spróbować. Obiad to ważna część dnia dla Brazylijczyków. Jest on bowiem celebrowany w gronie rodziny. Na śniadanie jada się zazwyczaj tosty z manioku podawane z dżemem lub owoce. Najczęściej są to mango, papaja, guawa lub ananas. Pomiędzy obiadem a kolacją jest  przekąska, na którą składają się kawa i słodkie ciastka.

kuchnie świataSłodycze to ulubione potrawy Brazylijczyków, Ci bowiem uwielbiają cukier. Ich desery nie mają sobie równych. Kto raz spróbuje będzie odwiedzał regularnie ten kraj tylko dla nich. Jedne z najczęstszych słodkich przekąsek to Quejadinhas, przygotowywane z tartego Parmezanu i kokosu, jak również Brigadeiro czyli brazylijskie trufle.

Chcąc zasmakować w typowo brazylijskiej kuchni i potrawach, które na codzień jadają tutejsi mieszkańcy, warto zamienić restauracje w centrum miast na małe przydrożne bary a także na stoiska rozkładane na rynkach i targach organizowanych przy ulicach. W szczególności warto kupować na nich owoce, są bowiem zawsze dojrzałe, soczyste i świeże.

Co nam proponuje kuchnia brazylijska, czyli tego trzeba spróbować

Tapioka-mąka z manioku, wykorzystywana w kisielach puddingach, a nawet do herbaty typu Bubble Tea.

Pao de queijo-serowe pieczywo.

Banana Frita- to smażone na maśle banany, lekko posolone.

Moqueca de Peixe– gulasz, którego głównym składnikiem jest ryba, z dodatkiem aromatu kokosowego.

Farofa– to tosty przygotowywane z mąki z manioku, najczęściej podawane na śniadanie.

File a Osvaldo Aranha– podawany często w restauracjach i barach wołowy filet. Serwuje się go z fasolą i frytkami.

Polenta– podawana jako babka albo puree z gotowanej kukurydzy.

Guarana– napój bezalkoholowy z dużą zawartością kofeiny.

Dodaj komentarz

  Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.